067-547-50-57 tatfood@ukr.net

Із відходів виробництва оливкової олії створюють здорові снеки та напої.

Лише 25% маси оливок використовується для отримання олії. Решта м’якоті, кісточок та інших складників потрапляє на смітник або перетворюється на добриво.
Перетворити відходи виробництва оливкової олії на комерційні продукти взявся проєкт UP4HEALTH, що фінансується ЄС.

Мануель Роман, тимчасовий координатор проєкту говорить, що інгредієнти із відходів оливкової олії можна використовувати у їжу, на корм тварин, або у сфері краси.

ОЛИВКОВУ ОЛІЮ ПРОТЯГОМ ТИСЯЧОЛІТЬ НАЗИВАЛИ «РІДКИМ ЗОЛОТОМ» ЧЕРЕЗ ЇЇ ЧИСЛЕННІ ПЕРЕВАГИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

Відходи виробництва олії також насичені корисними речовинами.

Проєкт UP4HEALTH розпочався в середині 2020 року та триватиме до кінця травня 2024 року. Проект реалізується з Іспанії, яка є провідним європейським виробником оливкової олії.

ISANATUR, один із учасників проєкту, вже продає порошок, виготовлений з оливкової м’якоті, яка багата залізом, протеїнами та антиоксидантами, для використання в снек-барах і харчових добавках.

Але загальний потенціал величезний, вважають в UP4HEALTH. З оливкових відходів можна виготовляти розчинну клітковину для покращення травлення, з оливкової води – корисні напої, жири можна використовувати як зволожувачі шкіри. UP4HEALTH включає кілька малих і середніх харчових і нутрицевтичних підприємств, які вже тестують всю цю продукцію. Також проєкт планує залучити транснаціональні компанії, які могли б створити достатній попит для масштабування.

До речі, інший європейський проєкт, OLEAF4VALUE також взявся за розробку подібних продуктів. OLEAF4VALUE перетворює оливкове листя на харчові добавки з високим вмістом антиоксидантів.
Джерела: UP4HEALTH, EU