067-547-50-57 tatfood@ukr.net

Єврокомісія очікує, що загальне виробництво м’яса в ЄС у 2025 році залишиться практично без змін — близько 42,9 млн тонн, що лише на 0,1 % більше, ніж у попередньому році.
• На першому місці за обсягами — свинячe м’ясо (≈ 21,2 млн т), проте у поточному році його виробництво очікується зі зниженням на 0,4 %.
• За підсумками січня–квітня 2025 року виробництво свинини зросло на 3,2 %, але у другій половині року можливий спад через зменшення поголів’я свиноматок.
• Споживання свинини на душу населення прогнозується на рівні 31,7 кг, без суттєвих змін порівняно з минулим роком.
• Яловичина та баранина демонструють тенденцію до зниження як у виробництві, так і в споживанні.
• Єдиною категорією з прогнозованим зростанням є птиця — споживання очікується на рівні 25,5 кг, що на 2 % більше за минулий рік завдяки кращій доступності, нижчій ціні і позитивному іміджу м’яса.
• Експорт свинини зіткнеться з труднощами: хоча на початку року він був стабільним, за підсумками 2025-го очікується зниження приблизно на 3 % через вищі ціни та торговельну невпевненість (антидемпінгові розслідування, можливі тарифи США).

Джерело: EU Commission predicts stable development for meat production and consumption – Harch.Tech, 11 серпня 2025 (https://harch.tech/2025/08/11/eu-commission-predicts-stable-development-for-meat-production-and-consumption/)