067-547-50-57 tatfood@ukr.net

З приходом осені, коли дні стають коротшими, а погода холоднішає, багато людей починають відчувати зміни в емоційному стані. Вигорання визнане професійним явищем у 11-му перегляді Міжнародної класифікації хвороб (МКБ-11). Хоча це явище не є медичним станом, воно не вважається хворобою.

Згідно з МКБ-11 вигорання – синдром, що вважають результатом хронічного стресу на робочому місці, з яким не вдалося успішно впоратись.

☄️Яким може бути вигорання

Згідно із МКБ-11, поняття вигорання проявляється саме у професійному контексті і воно не має застосовуватись для опису досвіду в інших сферах життя.

Проте останнім часом дослідники виділяють також батьківське вигорання, яке є наслідком хронічного дисбалансу ризику та ресурсів у батьківстві.

☄️Як зрозуміти, чи є у вас вигорання:

🌪️почуття виснаження чи браку енергії
🌪️відстороненість від роботи, почуття негативізму чи цинізму
🌪️знижена професійна ефективність

❗️Запитайте себе:

💥Ви стали цинічним чи критичним на роботі?
💥Ви “тягнете” себе на роботу і вам складно почати?
💥Вас стали дратувати колеги чи клієнти?
💥Вам не вистачає енергії, щоб бути стабільно продуктивним?
💥Вам важко зосередитися?
💥Ваші досягнення не приносять задоволення?
💥Ви відчуваєте розчарування у своїй роботі?
💥Ви використовуєте їжу, наркотики чи алкоголь, щоб почуватись краще?
💥Чи змінився ваш режим сну?
💥Вас турбують незрозумілі головні болі, проблеми зі шлунком, кишечником або інші фізичні симптоми?

Якщо ви відповіли позитивно на ці питання, можливо, ви відчуваєте професійне вигорання. Але ці симптоми також можуть бути пов’язані з депресією.

☄️Як впоратись із вигоранням:

🌪️Оцініть варіанти виходу з ситуації. Обговоріть конкретні проблеми зі своїм керівником або родиною. Можливо, зможете спільно змінити очікування, досягти компромісів, знайти рішення.
🌪️Шукайте підтримки. Зверніться до колег, друзів чи коханих, підтримка і співпраця можуть допомогти впоратися.
🌪️Спробуйте розслабляючі активності, які можуть допомогти при стресі: йога, медитація.
🌪️Займіться вправами. Регулярні фізичні навантаження можуть допомогти боротися зі стресом, відволікти думки від роботи чи родини.
🌪️Поспіть. Сон відновлює самопочуття, допомагає захистити здоров’я. Практики майндфулнес – фокусування на диханні, глибоке усвідомлення того, що відчуваєте у цей момент, без тлумачення чи судження.

❗️Якщо ці кроки не допомагають, ваш стан не покращується чи навіть погіршується – зверніться за допомогою до фахівця із психічного здоров’я.