Страви майбутнього: їжа в таблетках, білок з комах, ГМЇ, друк страв на 3D-принтері, їстівне пакування та молекулярна кухня.
Якими будуть страви майбутнього? Ми можемо лише уявляти, але вже зараз є певні тенденції, які дають нам уявлення про те, що ми будемо їсти в найближчому майбутньому.
Їжа в таблетках
Можливо ви бачили в фантастичних фільмах те, як персонаж кладе, наприклад, у мікрохвильовку таблетку, а потім через деякий час дістає звідти запашну курку. Чи реально це практиці? Так, і в основі цього полягає метод дегідратації – позбавлення їжі води. Це відбувається за допомогою спеціальних апаратів (ліофілізаційних сушарок) при низькій температурі й зниженому тиску. Однак відмінності є – продукт, який піддався дегідратації, не може тримати правильну форму при гідратації (насиченні водою), і, якщо згадуємо наш приклад, зворотного вигляду курка набути не зможе. Скоріше за все, це буде нагадувати пасту або локшину зі смаком цієї птиці.
Штучне м’ясо та білкові концентрати
Пам’ятаєте такий продукт, як Veg-Meat? Фани “Зоряних війн” знають, що це спеціальна їжа штурмовиків Імперії, що робила їх сильними та витривалими. По суті, це протеїн – білок. Яке майбутнє у цієї їжі? Якщо рослинним м’ясом вже нікого не здивуєш, то про культивоване м’ясо мало хто чув. Це продукт, вирощений з клітин тварин в лабораторних умовах. Таке собі м’ясо з пробірки. Воно біохімічно ідентичне натуральному, але:
• Дуже пісне;
• Не містить холестерину;
• Може бути лише у вигляді фаршу.
Не лише м’ясо є джерелом білка. Існують також білкові концентрати – порошкові продукти тваринного або рослинного походження, які часто вживають, наприклад, культуристи для нарощування м’язової маси. Джерелами білків є також їстівні комахи та їхні личинки – жуки, гусінь, оси, бджоли та мурахи. Так, наприклад, борошно з дощових хробаків містить 54,6 г білків на 100 г продукту. Для порівняння – курятина 19,9 г, яйця – 12,9 г. Вже сьогодні в деяких країнах ЄС можна купити батончики, вироблені з борошна дощових хробаків.
Генетично модифікована їжа
Або ГМЇ. Це їжа з продуктів, до яких були додані чужорідні гени рослин або тварин. Це дозволяє виробляти продукти, стійкі до комах, вірусів, грибів, посухи та інших несприятливих факторів. Наприклад, картопля, яку не їдять колорадські жуки – це дуже зручно. Окрім того, за допомогою генетичної модифікації можна внести корекції в білковий склад продукту, змінити композицію жирів, вуглеводів, знизити алергенність. Однозначно, ГМЇ – це не зло, а дуже сучасний спосіб отримати їжу з необхідними нам властивостями.
Друк страв на 3D-принтері????
Найперший харчових продуктів, який був надрукований – це піца для астронавтів NASA. Для цього в екструдери принтера поміщають інгредієнти – тісто, овочі, м’ясо – і пошарово вони друкуються. Це досить довготривалий процес, плюс до того піцу потрібно буде спекти. Таким чином, можемо отримати піцу незвичної форми, з оригінальними смаком та консистенцією.
Їстівне пакування
Це те, що може розв’язувати проблему забруднення планети пластиком. З чого роблять їстівне пакування? Найчастіше – з водоростей. З них утворюють харчовий гель, з якого потім формують їстівну плівку. Також таке пакування можна робити з тіста та глазурі. Приклад: компанія Notpla вже зараз розробляє їстівне пакування з морських водоростей для рідких продуктів – соків, води, соусів. Виробник Evoware пропонує рисові соломинки для коктейлів, а в Україні навіть можна придбати їстівні горнятка з тіста та айсингу для чаю або кави.
Молекулярна кухня
В її основі – поєднання різноманітних страв та напоїв з нетрадиційними властивостями: курячий бульйон в кубиках, гелеподібний яєчний жовток, сферифіковані рідини, м’ясна піна та ін. Наприклад, сферифіковані рідини – ви можете зробити вдома ікру! Так, деякі речовини можуть ставати гелем за присутності солей кальцію. Якщо ви будете капати рідини в солі кальцію з піпетки, ви будете отримувати ікру. Потім, використовуючи харчовий барвник помаранчевого кольору, ви маєте червону ікру, якщо барвник чорний – чорну ікру.
Джерело: newfoodmedia
Останні коментарі